Dan ružičastih majica

preuzmi 2

Kako pomoći mladoj osobi koja je žrtva nasilja?
Razgovarajte s tom osobom. Dobro je razgovarati s osobom za koju mislimo da je žrtva nasilja kako bismo saznali više o situaciji. Važno je sjetiti se da bi ona mogla biti vrlo osjetljiva i u strahu razgovarati.
Dajte toj osobi do znanja da nam je stalo, odnosno da ste tu za nju i da vam se može povjeriti.
Uključite tu osobu u svoje društvo. Ako se posebno potrudite uključiti osobu u svoje društvo, to bi moglo doprinijeti njezinom razvoju samopouzdanja.
Zauzmite se za tu osobu. Ako vidite da je netko izložen nasilju, bilo bi korisno i od pomoći nešto reći. Vodite računa da, pokušavajući se zalagati za nju, ne pogoršavate situaciju ili se ne izložite opasnosti.
Razgovarajte s odraslom osobom. Informiranje nekog drugog o situaciji može vam pomoći da riješite problem. Nastavnik, stručna služba škole ili druga odrasla osoba mogu biti od pomoći.
Što učiniti i kome se obratiti ako smo mi ti koji su žrtve nasilja?
Kada se suočimo s problemom kojeg nismo sigurni kako riješiti, možemo se obratiti odraslim osobama kojima vjerujemo. To mogu biti roditelji, učitelji/nastavnici/razrednici, stručna služba škole, treneri, voditelji izvanškolskih aktivnosti, ali i prijatelji kojima vjerujemo. Osim toga, možemo iskoristiti i druge dostupne izvore pomoći pri kojima možemo ostati anonimni, kao što su različite telefonske linije pomoći (primjerice Hrabri telefon i Plavi telefon).